Bij AFMI hebben we jarenlange ervaring in de metaalbewerking. Want wist je dat wij al sinds 1989 actief zijn in de wereld van frezen, draaien, slijpen, gieten, gloeien en andere bewerkingen? Onze oprichter en directeur Gerard Heerink heeft het allemaal van dichtbij meegemaakt. 32 jaar, waarin ‘onze’ wereld compleet is veranderd. Hoe het ooit begon? En waar AFMI nu staat? Gerard vertelt het je graag!

Augustus, 1989. Gerard weet het nog als de dag van gisteren. “Ik was werkvoorbereider op de gereedschapsmakerij van Stork. Mijn toenmalige werkgever had niet de ambitie om deze afdeling voort te zetten. Maar ik wel.” Gerard stapte naar de directie met de vraag of de gereedschapsmakerij zelfstandig kon worden. In een samenwerkingsverband met een aantal investeerders was het verhaal snel rond. “En zo werd AFMI een feit. De laatste drie letters staan voor fijnmechanische industrie. Door er een ‘a’ voor te zetten, belandden we voorin het telefoonboek.”

Van handwerk naar machine

“Je kunt je misschien voorstellen dat de wereld van automatisering er toen heel anders uit zag”, vertelt Gerard. “Sterker nog: die bestond eigenlijk nog niet eens. Het werk in de gereedschapmakerij was heel intensief. Alles moest met de hand gemaakt worden.” Eind jaren 80 werden de eerste machines ontwikkeld. Volgens Gerard waren het langdurige programma’s, die foutgevoelig waren. “De machines werden toen nog aangestuurd met zogeheten ponsbanden. Deze banden bestonden uit een papieren band waarin de informatie gecodeerd in gaten is geponst, geordend in rijen. Stond één zo’n gaatje verkeerd, dan moest we weer van begin af aan beginnen. Zo’n proces kunnen we ons nu niet meer voorstellen. Onze tekeningen komen digitaal binnen, we werken op de beste computers en leggen binnenkort een nieuwe glasvezelkabel aan zodat we gebruik kunnen maken van de snelste data.”

Blijven draaien

Van één machine gingen we naar twee, van twee van drie… en langzamerhand ontstond er een waar machinepark. Daarmee liep AFMI voorop op het gebied van automatisering. “Ik zag hoe snel die groei ging. Machines werden steeds belangrijker. Daar speelden wij op in. Mijn filosofie was toen al: machines moeten zo veel mogelijk uren maken en zo min mogelijk stilstaan. En ondanks dat er veel is veranderd, geloof ik daar vandaag de dag nog steeds heilig in. Wat je kunt automatiseren, moet je doen.”

Zonder wrijving geen glans

“Dat neemt echter niet weg hoe waardevol goed personeel is”, vervolgt Gerard zijn verhaal. “Dat heb ik de afgelopen jaren wel geleerd. Het is belangrijk dat je allemaal voor hetzelfde doel gaat en samen de mouwen opstroopt om dat doel te bereiken.” Dat betekent voor Gerard echter niet dat collega’s het onderling altijd met elkaar eens moeten zijn. “Zonder wrijving geen glans. Je moet altijd eerlijk naar elkaar kunnen zijn. De markt waarin wij ons bevinden is constant in beweging en ieder gaat er op z’n eigen manier mee om. Maar zolang je elkaar de ruimte geeft, kun je prima blijven samenwerken. Ik denk dat wij veel geluk hebben gehad met ons personeel. Het is een mooie club bij elkaar.”

Met z’n drieën

Investeren in personeel staat bij AFMI dan ook hoog in het vaandel. “Op dit moment zijn we bezig met een project SLIM. Hiermee kijken we samen met een bedrijfspsycholoog hoe we ieders talent nog beter kunnen inzetten.” De komst van zoons Frank en Chris hebben de organisatie volgens Gerard ook goed gegaan. Een paar jaar geleden voegden zij zich bij de club. “Frank richt zich op de acquisitie en Chris regelt de zaken op de werkplaats. Voor hun komst deed ik dat allemaal zelf. We bepalen nu met ons drieën het beleid. Deze nieuwe verdeling zorgt voor een frisse wind en een heleboel rust. Het bedrijf staat nu zoals het staan moet.”

AFMI’s totaalpakket

En de toekomst? Die ziet Gerard positief in. “Zo’n ontwikkeling die we de afgelopen 30 jaar hebben meegemaakt op het gebied van automatisering zal vandaag de dag niet meer gebeuren. Ik denk dat de basis van machines nu wel staat.  Maar ik ben ervan overtuigd dat we als AFMI nog veel verder kunnen groeien. Met ons uitgebreide machinepark hebben we een voorsprong.” Volgens Gerard onderscheidt AFMI zich vooral in haar totaalpakket. “Met onze machines, deskundigheid en ervaring kunnen we de klant van A tot Z bedienen. Van (reverse) engineering en het bewerken van materialen tot aan oppervlaktebehandelingen, kwaliteitscontrole en transport. Daarin blijven we ons ontwikkelen. Dus op naar de volgende 30 jaar!”

Vacature: CNC-carrouseldraaier

9 maart 2021

De wereld van techniek verandert razendsnel. Bij AFMI veranderen we graag net zo snel mee. Sterker nog: we lopen ‘t liefst voorop. Hoe we dat doen? Met ons uitgebreide machinepark,…

Verder lezen

Vacature: CNC-frezer

9 maart 2021

De wereld van techniek verandert razendsnel. Bij AFMI veranderen we graag net zo snel mee. Sterker nog: we lopen ‘t liefst voorop. Hoe we dat doen? Met ons uitgebreide machinepark,…

Verder lezen